Alus ceļvedis visiem cienītājiem!

Alus Klasifikācija


• Pirmais līmenis, alus veids (lagers, eils, spontānas raudzēšanas alus)

• Otrais līmenis, veidi tiek sadalīti alus stilos (Pilsner, IPA, Stout, Porter utt.)

 • Trešais līmenis, kas ietilpst stilos, alus darītava brūvē šķirnes.

 

Kas ir eils?

Eils ir ļoti daudzveidīga augšējās rūgšanas alus šķirne, ko parasti raudzē 15—25 °C temperatūrā aptuveni 1 nedēļu. Eilam pastāv dažnedažādi paveidi visdažādākajās krāsās, rūgtumā un stiprumā 

Eila nosaukums cēlies no angļu valodas vārda „ale”, ar ko senangļu valodā apzīmēja alu, kam nav pievienoti apiņi, pretstatā „beer”, ko attiecināja uz visu veidu alu. Mūsdienās par „ale” angliski runājošajās zemēs sauc jebkuru augšējā rūgšanā gatavoto alu.

 

Kas ir lageris?

Pašlaik šis ir visizplatītākais alus veids, kura īpatsvars pasaules patēriņā sasniedz 80%. Mūsdienu nometnes parādījās XX gadsimta sākumā, pateicoties zinātniskajai un tehnoloģiskajai revolūcijai, progresam un saldēšanas iekārtu ienākšanai. Mūsdienās 95% no visiem alus pārdošanas apjomiem pasaulē ir parastie gaišie dzērieni.


Spontāns raudzēts alus

Spontāni rūdzis alus ir Beļģijas specialitāte un tam bieži tiek pievienots augļu vai ogu aromāts. Garša ir ļoti skābena un gandrīz pilnīgi bez rūgtuma. Ieteicams pasniegt labi atdzesētu.